4 powody, dla których warto zostać baristą
Barista to osoba profesjonalnie zajmująca się zagadnieniami związanymi z parzeniem i produkcją najlepszej jakościowo kawy. Barista powinien mieć szeroką wiedzę o różnorodnych rodzajach tego kofeinowego napoju, a także odmiennych sposobach przygotowania ziaren z całego świata. To właśnie barista zaparzy nam filiżankę kawy w ulubionej kawiarni – jakie są największe zalety tego zawodu?
1. Możliwość zdobycia bezcennej wiedzy
Odpowiednie parzenie kawy to deficytowa sztuka. Wiedza o pochodzeniu ziaren i procesie ich przetwarzania, a także obsługi skomplikowanych ekspresów i innego sprzętu potrzebnego do przygotowania najlepszej jakościowo kawy jest niezbędna do profesjonalnego przygotowana do zawodu, a przy tym bardzo ciekawa. Dla początkujących najlepszą opcją na pogłębienie wiedzy będzie kurs baristy, na którym uczestnicy nauczą się zarówno teorii, jak i praktyki, potrzebnej w codziennej pracy. Jest to dobry sposób na rozpoczęcie kariery, dla każdego kto chciałby zostać profesjonalnym baristą.
2. Praca z ludźmi
Praca baristy będzie wymarzonym zawodem dla osób uwielbiających spotykanie nowych ludzi, rozmowy i nieustanne rozwijanie umiejętności interpersonalnych. Komunikacja z klientami, ale i innymi pracownikami jest bowiem w tym zawodzie niezbędna. Barista codziennie będzie spotykał kogoś innego, serwując mu pyszną i aromatyczną kawę na dobre rozpoczęcie dnia. Otwartość i łatwe nawiązywanie kontaktu będzie tu więc ogromną zaletą.
3. Możliwości rozwoju zawodowego
Wbrew pozorom, praca baristy daje ogromne możliwości rozwoju zawodowego i osobistego. Doświadczony barista może bowiem pracować w najlepszych hotelach i kawiarniach na całym świecie – będzie to więc doskonała opcja dla osób uwielbiających podróże. Kawiarnia w Paryżu, Rzymie czy Mediolanie? Barista z wiedzą i fachowym podejściem do zawodu będzie ceniony wszędzie. Inną opcją jest oczywiście rozpoczęcie własnego biznesu – kawiarni, restauracji, słowem miejsca w którym można napić się wspaniałej i pobudzającej kawy najwyższej jakości.
4. Spokojna atmosfera pracy
Kawiarnie, szczególnie te mniejsze i klimatyczne, to wspaniałe miejsce pracy. Zazwyczaj jest w nich cicho i spokojnie, gra jedynie delikatna i nastrojowa muzyka. Wnętrza takich miejsc są często specjalnie projektowane tak, by wywołać wrażenie przytulności, ale i ładu oraz harmonii. Praca w takim miejscu jest więc mało stresująca, a wszystkie obowiązki można wykonywać powoli i dokładnie. Trochę tłoczniej może być w popularnych miejscach w samym centrum miasta lub kawiarniach sieciowych, ale nadal jest to praca w przyjemnym aromacie kawy i smacznego ciasta. Sprawdzi się więc dla osób ceniących sobie spokój i estetyczne wnętrza.
Zawód baristy to więc wiele wyzwań, ale i satysfakcji oraz praktycznych umiejętności, które sprawdzą się także w życiu prywatnym.